We doen weer verslag volgens de drie type daken die we in het project hanteren: grote daken met SDE++, middelgrote daken met saldering en saldering particuliere daken.

Groep 1: Grote daken
Door de zogeheten congestie op het elektriciteitsnet wil en kan Stedin geen grootverbruikers- aansluiting meer maken voor grote zonnedaken. Dat betekent dat de zes boeren wel een toegezegde subsidie voor het terugleveren van stroom hebben, maar niet kunnen gaan terugleveren aan het net.

Op dit moment is het voor deze boeren daarom alleen interessant om zonnepanelen te leggen voor eigen gebruik, via de bestaande kleinverbruikersaansluiting. In plaats van de 3.000 panelen die op de daken mogelijk zijn wordt dat nu waarschijnlijk beperkt tot circa 600 panelen. Dat is teleurstellend en jammer, maar het is de harde realiteit.

Er wordt nu eerst ingezet om zo snel mogelijk deze ca 600 zonnepanelen bij deze boeren te leggen. Er is sprake van gekte in de markt van zonnepanelen. Leveranciers kunnen daardoor hun afspraken niet nakomen. Gelukkig hebben we Jan Roest bereid gevonden om offertes te maken voor deze daken.

Een ander belangrijk element is dat de verzekeraar vereist dat er door een constructeur een zogeheten constructief attest is gemaakt van deze daken.  Ook de constructeurs komen mensen en handen tekort om aan alle vragen te voldoen. Er wordt hard aan gewerkt om zo snel mogelijk deze attesten op te laten stellen. Dit heeft nu de hoogste prioriteit.

Groep 2: Saldering bij middelgrote daken
Twee eigenaren van daken met meer dan 100 panelen binnen de salderingsregeling (eigen gebruik) hebben van twee leveranciers een offerte ontvangen, om daaruit tot de beste keuze te kunnen komen. Op één middelgroot dak zou mogelijk een collectief zonnedak komen. Helaas is de subsidieregeling veranderd en is het volgens  ‘Woerden Energie’, een lokale energiecoöperatie, niet meer interessant om een coöperatief zonnedak te ontwikkelen. Ons Polderhart onderzoekt nog of er toch  mogelijkheden zijn.

Groep 3: Saldering bij particuliere daken
Door de gekte op de zonnepanelen markt zijn de door ons geselecteerde leveranciers hun afspraken veelal niet nagekomen. Ook voor de particuliere daken hebben we Jan Roest bereid gevonden offertes te maken. De particuliere woningeigenaren met interesse in zonnepanelen ontvangen de komende weken een offerte voor zonnepanelen en installatie. Wilko Kistemaker is beschikbaar om mee te denken en vragen te beantwoorden. Hij is te bereiken via wkistemaker@gmail.com