Op zaterdagmiddag 2 september heeft wethouder Jelmer Vierstra onze polder bezocht. Hij is namens Progressief Woerden wethouder voor klimaat en energietransitie, financiën en duurzaamheid. Jelmer is in Ons Polderhart geïnteresseerd en wilde graag horen en zien wat ons in de polder bezighoudt. Hij fietste het ontvangstcomité dat bij het gemaal op hem wachtte enthousiast tegemoet. Vervolgens hebben we een toer door de polder gemaakt en bij enkele buren op bezoek geweest met bijzondere ondernemingen en activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

Dat was zeker niet alleen voor de wethouder interessant, ook wijzelf stonden versteld van de mooie activiteiten in onze polder. Je weet soms wel een beetje wat er zo her en der gebeurt, maar dat is toch heel anders dan de verhalen vanuit eerste hand te horen en te zien.

Foto: Op pad met de wethouder

Onze eerste stop in de toer, de AED bij het gemaal. Op het eerste gezicht niet de meest spannende, maar het verhaal erachter wel! Het is bijzonder dat de Jacco Versluisstichting ons dit apparaat ter beschikking heeft gesteld. Ook vooral ook het feit dat we vervolgens in grote getale (24!) de reanimatiecursus hebben gedaan, dat toont onze betrokkenheid.

Bij de tweede stop, op Gerverscop 7a, heeft Raoul van Aalst ons alles verteld over het verduurzamen van zijn woonboerderij. Dat is echt degelijk aangepakt en een prachtig voorbeeld dat met de technische kennis en wat creativiteit ook oude boerderijen goed te verduurzamen zijn. Met een flink aantal zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp is het huis nu zo goed als energieneutraal.

Foto: Raoul geeft uitleg over zijn warmtepomp 

Op Gerverscop 9, de derde stop, is ‘Agis Innovations’ gevestigd, ook wel bekend als de Cow-Manager. Gerard Griffioen vertelde uitgebreid over de oorsprong en de (internationale) doorontwikkeling van zijn familiebedrijf, dat met innovatieve sensoren boerenbedrijven over de hele wereld ondersteunt. Daar ging letterlijk een nieuwe wereld voor ons open. Enorm indrukwekkend wat deze Gerverscopse “Willy Wortels” ontwikkelen en over de hele wereld vermarkten.

Foto: Gerard over Agis Innovations

Verder mochten we een kijkje nemen in de kantoren die niet alleen boven de grond, maar voor een groot gedeelte onder de grond zijn. Een mooie creatieve manier om op het boeren erf toch alle medewerkers van het bedrijf goed te kunnen faciliteren. Ook is Gerard Griffioen met duurzaamheid bezig: hij beschikt al over veel zonnepanelen en ook op het dak van zijn nieuw te bouwen stal komen zonnepanelen.

De toer met wethouder Vierstra eindigde op Gerverscop 22 bij de familie Van Soest én de familie Singh.
We hebben een rondleiding in hun Indiase kaasmakerij gekregen en gezien hoe de familie de Indiase kaas produceert. In de productie van de paneerkaas maken zij gebruik gemaakt van de zonne-energie die de panelen van Hans van Soest opwekken, en van de melk die de koeien van Hans produceren. En mooi voorbeeld van lokale economie en van het diversifiëren van je inkomsten als boer.
De familie Singh zijn ondernemers in hart en nieren en werken hard aan de internationale verkoop van de paneerkaas om de productie dan flink op te kunnen schalen.

Foto: Rondleiding in de kaasfabriek van de Familie

Als klap op de vuurpijl hebben we kennis mogen maken met de Indiase paneerkaas en andere lekkernijen, bij de borrel waar enkele buren nog uitgebreid met de wethouder hebben nagepraat.

Al met al voor de wethouder (en voor ons) een bijzondere, leerzame en lekkere middag!