Aanleiding
Belangrijk onderdeel van het duurzaam ontwikkelen van onze polder is het leveren van een bijdrage aan de energietransitie. In lijn met de doelstelling van onze gebiedscoöperatie om als bewoners en ondernemers samen zelf een visie te ontwikkelen en de regie te voeren, nemen we ook dit onderwerp in onze polder ter hand. Dit doen we door actief met de gemeente Woerden mee te denken over de ontwikkelingen in de regio én door zelf initiatief te nemen voor het opwekken van duurzame energie. Ons Zon op Dak-project is daarbij de eerste grote stap.
Doel
Met het project proberen we bewoners en ondernemers in ons gebied te enthousiasmeren voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen en zoveel mogelijk voordeel te halen uit een gezamenlijke aanpak. Ons Polderhart begeleidt en ondersteunt deelnemers in het volledige traject. Van het eerste idee tot en met de fase waarin we straks de panelen in gebruik hebben. We richten ons daarbij zowel op het opwekken van elektriciteit op daken van woningen als op daken van schuren en stallen, waar mogelijk in combinatie met het verwijderen van asbest dakbedekking.
Stand van zaken
Het project is opgebouwd uit drie fasen: de initiatiefase, de haalbaarheidsfase en de realisatiefase.
Initiatiefase – Afgerond
In deze fase zijn de bewoners en ondernemers uit het gebied in de zomer van 2021 geïnformeerd over het Zon op Dak-project en de mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie op de daken (woningen en schuren). Het doel was zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor het project en zich te laten aanmelden voor deelname aan de haalbaarheidsfase. Het resultaat: 31 aanmeldingen!
Daarnaast is ook een deel van de geïnteresseerden, de eigenaren van hele grote schuren, begeleid bij het aanvragen van een SDE++ subsidie. 6 deelnemers hebben deze subsidie in oktober aangevraagd.
De provincie Utrecht heeft Ons Polderhart met een subsidie ondersteund bij het uitvoeren van de initiatiefase.
Haalbaarheidsfase – In uitvoering
In de Haalbaarheidsfase worden drie groepen onderscheiden:
- Grote daken die in aanmerking komen voor de SDE++ regeling. Dit zijn grote daken vanaf ongeveer 300 panelen die in aanmerking komen voor de SDE++ subsidie waarbij de eigenaar gedurende 15 jaar van de overheid een gegarandeerde stroomprijs ontvangt.
- Middelgrote daken die in aanmerking komen voor de salderingsregeling. Dit zijn middelgrote daken waarbij een deel van de energieopbrengst voor eigen gebruik is en het overige wordt terug geleverd aan het net.
- Particuliere daken met panelen voor eigen energiegebruik.
Om de haalbaarheid van de realisatie te onderzoeken wordt technisch onderzoek uitgevoerd en worden business cases uitgewerkt. Zo wordt er onder andere constructief onderzoek uitgevoerd naar de draagkracht van de daken en worden aansluitmogelijkheden afgestemd met netbeheerder Stedin. Ook de congestieproblematiek is hierbij uiteraard belangrijk onderwerp van gesprek.
Op basis van de uitgewerkte business cases kunnen de deelnemers vervolgens besluiten over te gaan tot plaatsing van zonnepanelen.
In de haalbaarheidsfase worden ook aannemers en installateurs voor uitvoering van het project geselecteerd.
De provincie Utrecht ondersteunt Ons Polderhart met een subsidie bij het uitvoeren van de haalbaarheidsfase. Deze subsidie dekt een groot deel van de kosten.
Uitvoeringsfase – Start gepland in 2022
Verwacht wordt dat in het voorjaar van 2022 de eerste zonnepanelen van het Zon op Dak-project op de daken in onze polder zullen liggen. Dit gaat gefaseerd. Eerst de daken van de woningen en later de daken van de schuren. De grote schuurdaken vragen vanwege de omvang van de projecten en de aansluiting op het netwerk om meer voorbereidingstijd dan de woningen.