Aanleiding
Een belangrijk onderdeel van het duurzaam ontwikkelen van onze polder is het leveren van een bijdrage aan de energietransitie. In lijn met de doelstelling van onze gebiedscoöperatie om als bewoners en ondernemers samen zelf een visie te ontwikkelen en de regie te voeren, hebben we ook dit onderwerp in onze polder ter hand genomen. Dit hebben we gedaan door actief met de gemeente Woerden mee te denken over de energieontwikkelingen in de regio én door zelf initiatief te nemen voor het opwekken van duurzame energie. Ons Zon op Dak-project was daarbij de eerste grote stap.
Doel
In het project hebben we bewoners en ondernemers in ons gebied geënthousiasmeerd voor het zelf opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Ons Polderhart heeft deelnemers in het volledige traject begeleid en ondersteund. Van het eerste idee tot en met de laatste fase waarin de panelen in gebruik zijn genomen. We hebben ons daarbij gericht op zowel het opwekken van elektriciteit op daken van woningen als op daken van schuren en stallen. Waar mogelijk is dit gedaan in combinatie met het verwijderen van asbest dakbedekking.
Stand van zaken
Het project heeft gelopen vanaf de zomer van 2021 tot en met het najaar van 2023 en is inmiddels afgerond. Op talloze daken in de polder zijn duizenden zonnepanelen geïnstalleerd.
Hobbels en geleerde lessen
De netwerkcongestie had tot gevolg dat er voor ondernemers in onze polder geen mogelijkheden bleek te zijn om met een SDE++-subsidie grote aantallen zonnepanelen te installeren. Hoewel deze subsidie aan 6 van onze boeren wel is toegekend, bleek het voor hen niet mogelijk een grootverbruikersaansluiting te krijgen. Dit type aansluiting is nodig om de grote aantallen (meer dan circa 300) zonnepanelen te kunnen plaatsten die horen bij de subsidie. Het uiteindelijke aantal geïnstalleerde panelen is daardoor aanzienlijk minder dan de betreffende boeren hadden gewild.
Dankwoord
De provincie Utrecht heeft Ons Polderhart met een subsidie ondersteund bij de uitvoeren van het totale project.