In ons poldergebied ontbreekt een AED  (Automatische Externe Defibrillator). Ons Polderhart wil een AED aanvragen . Met behulp van inwoners die kennis en kunde hiervan hebben, kan bepaald worden  waar die kan hangen en aan welke randvoorwaarden we moeten denken. Tevens zullen wij vragen wie beschikbaar is om toelichting en voorlichting hierover te geven.

Nieuws

 • Pompen, blazen, plakken! 24 buren geslaagd voor de AED cursus

  In februari hebben 24 bewoners van Ons Polderhart hun reanimatiediploma met AED gehaald. Gefeliciteerd! In drie groepen van zeven tot tien personen zijn “onze buren” twee maal bij Pieter en Danielle Gevers Deynoot op Gerverscop 4a bijeengekomen. Onder leiding van Brigitte van Vessum van Reanimatie Woerden leerden ze “Pompen, Blazen en Plakken”. Oftewel eerst hartmassage om de zuurstof aan de gang te krijgen, dan mondbeademing en dan, als de AED is gearriveerd, de elektroden plakken en daarmee aan de slag. Ook was er veel aandacht voor hoe het voelt om een reanimatie te moeten doen. Toch niet niks als je daar opeens voor zou staan. Al met al een geslaagde en ook gezellige cursus. Fijn dat het bij jullie thuis kon plaatsvinden Danielle en Pieter.

  Onze 24 trotse nieuwe reanimatie-helden. Chapeau!

  Buurvrouw Barbara: “Ik wilde nog steeds een keer EHBO-cursus doen, dus over deze reanimatiecursus ´bij de buren´ hoefde ik niet lang na te denken! Het was leerzaam, en daarnaast erg leuk om dit met een groep buren tegelijk te doen. Tussen het bloedserieuze `Pompen, Blazen en Plakken´ was ruimte om elkaar te ontmoeten en ook voor een goede dosis humor. Onze dochter Annemarijn heeft op de tweede avond ook nog even wat kneepjes afgekeken. Ik voelde me al fijn op de Gerverscop, maar nu waan ik me helemaal in een veilige omgeving met al die buren die elkaar bij nood kunnen helpen. 😊”

  Met reanimatie-poppen aan de slag

  Samen met buren die al een reanimatiediploma hadden, is er nu een behoorlijk reanimatie-netwerk in onze polder. Toch een fijn gevoel. Wij hopen dat veel nieuw geslaagden zich ook als burgerhulp-verlener aanmelden bij www.hartslagnu.nl.

 • We hebben een AED in onze polder!

  22 oktober is onze AED officieel in gebruik genomen en aangemeld bij Hartslagnu.nl. Ons Polderhart heeft de AED aangevraagd en gekregen van de Stichting Jacco Versluis te Woerden. Tot voorkort was er slechts in Kockengen en op de Putkop te Harmelen een AED te vinden. Dat is voor onze polder te ver voor een levensreddende actie bij hartfalen. Nu is er een AED op Gerverscop 5 bij het gemaal. Bovendien hangt er sinds kort ook bij Senpatiek op de laag-nieuwkoop 30 een nieuwe AED, en voor de Rodendijk en de hoge huisnummers op de Gerverscop is die het dichtste bij.

  Met veel dank aan Stichting Jacco Versluis nemen de Ons Polderhart-ers de AED in gebruik.

  AED-gebruik en reanimatiecursus
  Bij nood kan en mag een AED in beginsel door iedereen gebruikt worden. Als je de AED pakt geeft het apparaat je vanzelf stembegeleiding die voldoende is om het apparaat te kunnen gebruiken.

  Tegelijk zijn bij hartfalen de eerste 6 minuten cruciaal om zonder tijdsverlies de juiste stappen te doen. Daarom organiseert Ons Polderhart een reanimatiecursus + AED in onze polder. 8 buren hebben zich daarvoor al aangemeld, maar hoe meer hoe beter. Een bevoegde cursusleider zal daarvoor een avond naar onze polder komen. De cursus kost +/- 20 Euro, waarvan Ons Polderhart de helft voor zijn rekening zal nemen. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden de cursus ook.

  Als je de cursus hebt afgerond dan wordt je gecertificeerd. Het is dan mogelijk je aan te melden als burgerhulpverlener, en opgeroepen te worden bij een noodgeval. Dat is zeker niet verplicht maar om een zo groot mogelijk bereik te krijgen is het wel aan te raden. Dit gebeurt verder in anonimiteit.

  Wij hopen dat je met de cursus mee wilt doen en je daarvoor aanmeldt bij info@onspolderhart.nl.

 • Nieuwsbericht: AED in de polder, stand van zaken

  We zijn weer een stap verder in het AED proces. Joost Heijnis -Gerverscop 5- heeft binnenkort overleg met de installateur Kromwijk, waar de AED kan komen te hangen, op de hekken van het gemaal of toch bij het tuinhek en wanneer dit gebeurt.  Aanleg vergt extra elektriciteitskabels.

  Joost heeft met het waterschap overlegd en zij zijn in ieder geval akkoord met plaatsing aan hun hek. Dat is geschikt omdat die ook altijd verlicht is, en min of meer in het midden van onze polder is. We houden jullie op de hoogte.

  Hier zou de AED kunnen hangen

 • Nieuwsbericht: aed in de polder, stand van zaken

  Negen buren hebben zich aangemeld als burgerhupverlener

  De Jacco Versluis stichting die ons de AED schenkt liet ons weten dat de aankoop en plaatsing van de AED wat vertraging heeft opgelopen, maar dat zij ons niet vergeten zijn. Vanwege de plaatsing van de AED hebben we in de vorige nieuwsbrief de oproep gedaan wie zich als burgerhulpverlener in onze polder zou willen inzetten. Fiona de Vries, Hetty van Wijk, Marlies Molenaar, Joost Heijnis, Jan Willem Moerkerk, Danielle en Pieter Gevers Deynoot, Rita Reijntjes en een collega van haar op het werk, hebben zich al aangemeld. Geweldig, en wellicht komen er nog meer. Wij kunnen alvast melden dat op het station van Woerden  een gratis AED training wordt gegeven. Je kan je hiervoor opgeven via deze link, die uitkomt bij HartslagNu.nl  https://fuego-bhv.nl/reanimatietraining-stations-aed

  Voor alle sportievelingen met hart voor Ons Polderhart:

  Schrijf je in om weer een AED mogelijk te maken voor een andere groep bewoners! https://www.jaccoversluis-classic.nl/ De volgende Classic Wielerronde van de Jacco Versluis stichting wordt gehouden op zondag 29 mei 2022.

 • Nieuwsbericht: aed in de polder, stand van zaken

  Ons Polderhart heeft een gratis AED gekregen voor ons gebied!

  Ons Polderhart wilde graag een gratis AED voor in onze polder organiseren, en dat is gelukt! Een project in het kader van “nabuurschap”. Van de Jacco Versluis Classic Stichting Woerden hebben wij een AED gekregen. De Stichting heeft een samenwerking met de Nederlandse Hartstichting.

  Burgerhulpverleners AED
  Wat doet een burgerhulpverlener? Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het oproepsysteem van Hartslagnu.nl. Via 112 komt daar een melding binnen van een hartstilstand in de buurt. Je krijgt dan een oproep en gaat direct weg om te reanimeren, of je krijgt het verzoek eerst de AED op te halen. Veel vragen en antwoorden kan je hier vinden https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/.

  Vormgeven aan AED-team
  We gaan de komende tijd vormgeven aan ons “AED team”. Ons Polderhart zal bewoners van wie bekend is dat zij een medische of BHV-achtergrond hebben (via mail) vragen of zij mee willen doen in het “AED team Ons Polderhart”. Dat kan zijn meedenken over de opzet, meedoen als vrijwillige hulpverlener reanimatie, of mee willen doen aan een cursus reanimatie. Ook vrijwilligers met een reanimatiecertificaat kunnen uiteraard op onderstaand verzoek reageren. Of mensen die (moeten wij nog wel organiseren) een gratis reanimatiecursus willen doen. Dus heb je geen mail van ons hebben, lees dit alsjeblieft en wees welkom om deel te nemen. Natuurlijk gaan we nog voorlichting organiseren en probeert Ons Polderhart een gratis reanimatiecursus te organiseren voor vrijwilligers.

  Ons Polderhart en haar bewoners kunnen je hulp en meedenken goed gebruiken! Geïnteresseerd? Mail naar info@onspolderhart.nl en geef even aan of je mee wil denken; mee wil organiseren; mee wil  reanimeren; of mee wil doen aan een reanimatiecursus.

  Schrijf je in om weer een AED mogelijk te maken voor een andere groep bewoners! https://www.jacco-versluis-classic.nl/ De volgende Classic Wielerronde van de Jacco Versluis stichting wordt gehouden op zondag 29 mei 2022. Een prachtige toertocht langs de Lek met de finish in Woerden. De opbrengsten daarvan komen ten goede aan AED’s in het Groene Hart in samenwerking met de Hartstichting.