Zaterdagochtend 19 februari heeft de eerste ‘’bloeiende bermen’ bijeenkomst plaatsgevonden. Geen digitale bijeenkomst zoals we de laatste twee jaar gewend zijn, maar een ouderwetse, met taart en koffie van Danielle Gevers Deynoot van Gerverscop 4a, waar de bijeenkomst ook plaatsvond. Bijna iedereen die met het project meedoet was aanwezig en de sfeer was goed, al was het wennen om weer elkaar echt in de ogen te kunnen kijken.

Peter de Groot, eigenaar van Biodivers, was uitgenodigd om met ons mee te denken over de beste manier om de biodiversiteit in onze bermen te vergroten. Peter verkoopt niet alleen biologisch geteeld zaad maar is ook een ware bron van kennis als het gaat om alles wat groeit en bloeit. Zo leerden we van Peter dat elk stuk grond, in meer of mindere mate een zogenaamde zaadbank heeft. Dit is een onderlaag op ca 25 cm diepte onder het oppervlak waar zaden opgeslagen liggen.

‘’Sommige kunnen tientallen jaren opgeslagen liggen totdat zij ontkiemen’’, aldus peter. Peter ligt verder toe: ‘’kijk, zaden met een spitse vorm kunnen minder goed de grond indringen (zoals fluitekruid) en dragen daarom meer zaad. Want alles wat niet in de zadenbank terecht moet extra hard zijn best doen’’. Hij strooit een zakje zaad leeg op tafel: ‘’deze is rond (mosterd) en kan dus gemakkelijk verdwijnen in groeven en scheuren in de grond om als plant tevoorschijn te komen als alle condities daar naar zijn’’.

Foto’s: Bijeenkomst bloeiende bermen, informatie van Peter de Groot

Iedere deelnemer krijgt na afloop 100 gram zaaigoed mee. Het zaad is aangekocht met een subsidie van het Oranjefonds. Enkele aanwezigen, met duidelijk kennis van agrarische zaken, vragen of het zaaigoed geen soorten bevat die schadelijk kunnen zijn voor vee, zoals Jakobskruiskruid of Distel. Peter stelt hen gerust: ‘’ het mengsel is specifiek samengesteld voor gebieden als Gerverscop en de Wildveldseweg.

Na allen gebogen te hebben gestaan boven de tafel vol zaaigoed is het tijd voor praktische afspraken.  Peter licht toe dat het verstandig is om de stukken berm die we willen gaan inzaaien half juni eerst van alle vuil te ontdoen en dan te maaien (niet met de klepelmaaier!), vervolgens met de acrobaat het maaisel te schudden en het weg te halen. Als het maaisel blijft liggen zullen de soorten die zojuist gemaaid zijn snel weer de kop op steken. Niet bevorderlijk voor de nieuwe zaailingen. De acrobaat trekt ondiepe groeven in de ondergrond waar de zaadjes mooi in kunnen achterblijven. Al gauw worden er afspraken gemaaid tussen de mannen met de trekkers en acrobaten. Prachtig om te zien hoe de samenwerking nu al vlot gaat.

In een aparte mail aan de deelnemers zullen de praktische tips en afspraken verder worden aangegeven. Tevens wordt nog een keer aangeraden een contractje met de gemeente af te sluiten om je eigen stukje berm te “beschermen” tegen de maaiende aannemer van de gemeente.

Foto’s: Bijeenkomst ‘Bloeiende bermen’, Ad Doornenbal en Joost Heijnis gaan alvast aan de slag!