Op een bestuursvergadering in april heeft het bestuur het recent verschenen concept “Utrechts Programma Landelijk Gebied” (UPLG) van de provincie Utrecht bekeken. Daarin geeft de provincie de richting en kaders aan voor de ontwikkeling van het landelijk gebied de komende decennia. Richting 2050 gaat dat in de veenweidegebieden over de grondwaterstand verhogen, een overgang naar duurzame landbouw, meer weidevogelgebieden, en de natura 2000-gebieden herstellen. Ambitieuze doelen die ook nog veel vragen oproepen. Interessant is ook dat de provincie dat graag ‘bottom-up’, gebiedsgericht samen met bewoners en ondernemers wil oppakken, en dat daar ook flinke subsidie potten voor beschikbaar zijn. Je kan het nalezen op Utrechts-programma-landelijk-gebied.

Bij grote veranderingen krijg je meer eigen regie door actief mee te werken, dan als je het maar over je heen laat komen. Zou een dergelijk gesubsidieerd project iets voor ons gebied kunnen zijn? De boeren in het bestuur van Ons Polderhart gaven daarop een duidelijke reactie, namelijk: dat komt voor ons allemaal te laat. Voor iedereen die het nieuws volgt zal het duidelijk zijn dat de derogatie stopzetting boeren flinke problemen oplevert. Een overschot aan mest die niet meer op het land uitgereden mag worden, maar afgevoerd moet worden, met alle bijkomende kosten etc. Als er januari 2026 niks verandert ontstaat er voor hen een groot probleem. Veel minder koeien en het verdienmodel onderuit.

Foto: Een mestvergister op het erf van een boerenbedrijf

De boeren in het Ons Polderhart bestuur kwamen daarop met het idee van een ‘mestvergister’ naar voren. Zou dat mogelijk een oplossing kunnen zijn voor het mestprobleem, en wellicht ook nog wat extra verdienvermogen kunnen opleveren? Met een mestvergister zou je de mest van alle boeren kunnen verzamelen om daaruit groen gas te maken. Ofwel, in een korte keten uit die mest juist een verdienmodel creëren, mogelijk een win-win model.

Het bestuur besloot e.e.a. wat verder te onderzoeken. Er is contact gelegd met onze contacten bij de provincie Utrecht, met een mestvergister deskundige, en Tim en Hans hebben alle boeren in onze polder gepolst of er interesse aan meer informatie over zo’n mestvergister is. Alle boeren bleken geïnteresseerd. Ons Polderhart heeft daarom voor onze boeren 2 informatiebijeenkomsten georganiseerd met een mestvergister deskundige. Daar is veel besproken, onder meer de financiële kanten. Duidelijk is dat de provincie wel met een tegemoetkoming zal moeten komen om een mestvergister rendabel te maken.

Daarnaast is er ook een verkennend gesprek met de provincie Utrecht geweest. Het Ons Polderhart-bestuur heeft de vraag voorlegt of een mestvergister deel van hun plannen en subsidieverleningen zou kunnen zijn. De provincie is de uitvoering van hun programma nog aan het optuigen, maar denkt daarin nu mee met ons mee om zoiets mogelijk van de grond te krijgen. Alles is nog heel verkennend, maar we spitten dit verder. Wordt vervolgd.