Dit kan mogelijk een groot project voor onze polder worden, waarover we in de vorige nieuwsbrief al geschreven hebben. In “Utrechts Programma Landelijk Gebied” van de provincie Utrecht geeft de provincie de richting en kaders aan voor de ontwikkeling van het landelijk gebied richting 2050. Dat gaat in veenweidegebied over het verhogen van de grondwaterstand, een overgang naar duurzame landbouw, meer weidevogelgebieden en herstel van de natura 2000-gebieden. Ambitieuze doelen die de provincie graag ‘bottom-up’, gebiedsgericht met bewoners en ondernemers samen wil oppakken. Daar zijn flinke subsidiepotten voor beschikbaar. Informatie hierover is beschikbaar op de site[1] van de provincie.

De boeren in het bestuur van Ons Polderhart geven aan dat de stopzetting van de derogatie per januari 2026 snel op ons afkomt en flinke problemen gaat opleveren. Mest kan niet meer uitgereden worden en moet daarom tegen hoge kosten worden afgevoerd. Zoals eerder gemeld zijn de boeren in het Ons Polderhart-bestuur daarom met het idee gekomen voor het realiseren van een ‘mestvergister’ als onderdeel van zo’n UPLG gebiedsplan.

Foto: Een mestvergister op het boerenerf.

Om dit idee om te zetten in actie zijn al diverse stappen gezet. Het idee van de mestvergister is aan de provincie voorgelegd. Zij hebben daar positief op gereageerd, mede vanwege de schaal van onze polder. Die is niet te groot waardoor samenwerking overzichtelijk is en in korte ketens kan worden gewerkt. De boeren in het gebied kennen elkaar al en met ‘Ons Polderhart’ hebben we al een samenwerkingsstructuur. De provincie heeft daarom groen licht gegeven voor een haalbaarheids-onderzoek naar een mestvergister in onze polder, en heeft de financiën beschikbaar gesteld voor een projectleider (René Cornelissen). Hij gaat onze boeren begeleiden in het proces.

De inzet van het onderzoek is vast te stellen of een ‘buurtvergister’ haalbaar is. Met een dergelijke oplossing wordt alle mest uit onze polder verzameld om daaruit groen gas te maken voor rond de 400 huizen. Met een stikstofstripper wordt een vloeibare kunstmest geproduceerd die onze boeren dan weer in de polder gebruiken. Zo hoeft overschotmest het gebied niet meer uit en hoeft kunstmest niet meer te worden aangekocht. Op deze manier kan een mooie kringloop ontstaan die het bestaansrecht en verdienmodel van boeren goed doet.

Ook de gemeente Woerden volgt ons hierbij op de voet en is zeer geïnteresseerd. Groen gas opwekken, stikstofafname en methaanreductie op lokaal niveau scoren goed.

Er zijn nog vele vragen voor onze boeren onbeantwoord. We merken daarbij dat het helpt door als Ons Polderhart gezamenlijk naar buiten te treden. Er gaan dan toch meer deuren open dan waanneer je dan als eenling zou doen.

Onze boeren hebben nu alweer 3 bijeenkomsten gehad. De volgende stap is een excursie naar een mestvergister in werking. Wordt vervolgd ….

[1] https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/toekomst-landelijk-gebied/utrechts-programma-landelijk-gebied