Op een Campina-dag vroeg Roy Sluiter aan Hans van Soest of hij met de metaaldetector eens op zijn land mocht zoeken. Vanaf de eerste dag bleken de vondsten divers en interessant, en deze zijn nu te zien en bewonderen bij Kees in de Molenvoet aan de Wildveldseweg. Twee van deze vondsten zijn hieronder uitgelicht. Beiden met hun eigen verhaal.
Zeeuwse knoop 18e eeuw:
Deze zilveren Zeeuwse knoop is dichtbij Hans zijn boerderij gevonden. De knoop dateert uit een periode van het dragen van diverse knopen als statussymbool. De Zeeuwse knoop, ook wel Zeeuws knopje of Zeeuws knoopje genoemd, is een traditioneel streeksieraad uit de Nederlandse provincie Zeeland. De knoop is vervaardigd van fijn smeedwerk en is sinds de 18e eeuw onderdeel van de Zeeuwse klederdracht. (Bron: Wikipedia)
Zilveren Rijderschelling 1682:
De vondst van de zilveren rijderschelling was een absolute verassing! De absolute topvondst totzover in onze polder. Deze munt lag op een stuk grasland op slechts 20 cm diepte en is puntgaaf!
Materiaal: zilver 583 / 1000
Diameter: 26 mm
Gewicht: 4,11 gr
Muntmeester: Paulus Sluyken 1652 – 1687
Muntmeesterteken: Zittende hond
Slagplaats: Zutphen
Voorzijde: Gekroond wapenschild, met daarin het wapen van Gelre. Ter weerszijden de gesplitste waarde-aanduiding 6 / S. Munt van het Hertogdom Gelderland en Graafschap Zutphen.
Keerzijde: Geharnaste ruiter naar rechts, zwaaiend met een zwaard dat het jaartal 16 / 82 splits.
Het speciale aan deze munt is de aangebrachte klop. De klop “pijlenbundel” werd aangebracht op last der Staten-Generaal tussen 1 april en 1 september 1694. Het heeft nadien nog gecirculeerd op de originele koers van 6 stuivers. Ongeklopte stukken werden gedevalueerd tot 5½ stuiver en stonden wel bekend als “zesthalf ”.
Tekst op de munt:
CONCORDIA:RES:PARVÆ:CRESCVNT.
Wat het betekent? “Eendracht maakt macht.”
Hoe bijzonder! Eendracht maakt macht op een munt uit de 17de eeuw gevonden in onze polder.
Dat is ook het fundament van Ons Polderhart! Samen staan we sterk!
Roy: “Ik ben er heilig van overtuigd dat er nog veel meer waardevolle en interessante vondsten in de grond rondom het gebied van de Oude Rijn verstopt liggen. Door op veel verschillende plekken weiland, (mais)akker e.a. te zoeken zal het niet lang duren voordat er ook Romeinse vondsten naar boven gaan komen”.